Tavaly Berlinben mindössze 8 hentes végzett, de Magyarországon is jelentős szakemberhiány alakult ki - mondta Erwin Schmuck, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a cég bicskei húsüzeme új részlegeinek átadóján. Az oktatóközponttal ezen szeretnének javítani. A bicskei üzem az osztrák cégcsoport nyolcadik üzeme, 11 éve üzemel. A Spar tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi saját forrást fordított arra, hogy 7500 négyzetméteres húsüzemét egy szeletelő részleggel és oktatóközponttal 10 900 négyzetméteresre bővítse.
A húsüzemben tavaly 3000 szarvasmarhát és 600 ezer darab félsertést dolgoztak fel, amelynek eredményeként 1,6 millió kilogramm bontott marhahús és 14,6 millió kilogramm bontott félsertés került az üzletekbe. Az üzemben a tálcás, védőgázas, valamint a vákuumcsomagolt friss tőkehúsok mellett tavaly 11,5 millió kilogramm sajátmárkás felvágottat, sonkafélét, füstölt és füstölt-főtt húst, májast és kolbászféléket gyártottak és 7 millió darab tálcás húst csomagoltak.
Tőzsér János a Szent István Egyetem rektora a rendezvényen arról beszélt, hogy 2004 óta működnek együtt a Sparral, s ezalatt olyan innovációkat hoztak létre közösen, mint a húsok hőmérsékletének nyomon követése vagy a marhahús jelölési rendszerek létrehozása. Jelezte, hogy év elején duális képzési szerződést kötöttek, így hat hallgató kezdi meg tanulmányait ebben az évben a vállalatnál.