Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, amely a minőség és a jelölés terén is új előírásokat tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a rendelkezések alól mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek, mostantól viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat.
A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az "étkezési burgonya" vagy "újburgonya" megnevezést is, illetve csomagolt termékeknél a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimális méretét.
A főzési típust - az adott fajtának megfelelően- három kategóriába sorolják: "A - saláta (nem szétfővő)", "B - főzni való (kissé szétfővő)" és "C - sütni való (szétfővő)". Az új, egységes jelölés a Nébih szerint jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára ahhoz, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.
Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik.