Az olasz növekedés mértékét tekintve a zöldség vezet 14 százalékkal, az export mennyiségét nézve viszont a gyümölcsök győztek, 4 százalékos növekedéssel elérve az 1,38 milliárd kilogrammot. Az eredmény jelentőségét növeli, hogy a számokat negatívan befolyásolta az Oroszország által az Európai Unióból származó zöldségekre és gyümölcsökre elrendelt embargó is.
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái
A European Supermarket Magazine megjegyzi: több év után most fordult elő először, hogy az export mennyisége meghaladta az importot. Az sem mellékes ugyanakkor, hogy az olaszok szeretik a hazait is: erőteljesen növekszik az igény az olasz termények iránt.
Az elmúlt négy évben az ország lakosságának átlagos zöldségfogyasztása személyenként 3 kilogrammal emelkedett. A Coldiretti elemzése szerint ez 2016-ban mintegy 320 kilogrammnyi zöldséget jelent fejenként. Szintén megdöbbentő adat, hogy - ebben az évszázadban most először - a zöldségre és gyümölcsre fordított összeg meghaladta a húsfélékre fordított keretet, így Olaszországban már hivatalosan is a friss zöldség és gyümölcs a legfontosabb élelmiszer. A háztartások havonta átlagosan 98,55 eurót költenek el a szektorban.
Forrás: blog.syngenta.hu