A felét sem érte el eddig a várt 20-22 milliárd forintnak a sertés tőkehús áfacsökkengtése miatt bevételkiesés - jelentette ki Tarpataki Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárpiaci főosztályának vezetője egy budapesti szakmai tanácskozáson. Az áfa mérséklése átfogó igény volt nemcsak a sertés, hanem a többi élelmiszeripari ágazat részéről is. A magas áfa ugyanis - amellyel az élelmiszerek többsége forgalomba kerül Magyarországon - jelentős csábítást jelent a csalásra, és rontja a versenyképességet, emellett az adónem megfizetésének elkerülése nagy költségvetési bevételkiesést okoz. Az áfacsökkentés visszaszorítja a feketegazdaságot, mert egy bizonyos adómértéknél már "nem éri meg trükközni".
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái
A szaktárca javasolta ugyan, hogy az alapvető élelmiszereket sorolják az 5 százalékos áfakulcs alá, de a költségvetési bevételkiesés mértéke miatt egyszerre nem lehetett végrehajtani. Első lépésként a sertéságazatban 2014. január elsején az élő sertés és félsertés áfakulcsa csökkent 5 százalékra, az idén januárban pedig a tőkehús áfája mérséklődött erre a szintre. Ez utóbbit már a fogyasztók is érezték.
Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy az általános forgalmi adó csökkentése a fair piaci verseny feltételeinek megteremtéséhez fontos eszköz. Az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol az 5 százalékos áfakulcsot bevezették, ott lényegesen kisebb lett, sőt megszűnt az áfacsalás.