Legutóbbi akciójával két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étteremben tartott vizsgálat során talált jelöletlen halakat és haltermékeket a halőri szolgálat - közölte a Nébih. Jelölés hiányában sem a termékek fagyasztásának időpontját, sem azok származási helyét nem lehet megállapítani.
Mivel a halak származási helye nem ismert, így nem bizonyítható, hogy azok legális úton, tógazdaságból kerültek a kereskedelembe. Felmerül annak lehetősége is, hogy természetes vizeinkből illegálisan fogták azokat orvhalászattal vagy orvhorgászattal. Mindezek mellett az ismeretlen eredetű élelmiszer élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly kockázatot jelent, így ilyen termék nem kerülhet a vásárlókhoz - hangsúlyozza a Nébih.
A halőrök az egyik étteremben összesen 124 kg halterméket (süllőt, harcsát, busa- és pontyilét, márnát, törpeharcsát, paducot, balint és különböző keszegféléket) vontak ki a forgalomból, illetve elrendelték azok megsemmisítését. A másik ellenőrzött vendéglátó egységben szintén jelöletlen halakat talált a fagyasztóban az ÁHSZ. Itt eredetű harcsát, süllőt és pontyot kellett megsemmisíttetni, összesen mintegy 20 kg mennyiségben.