A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) koordinálásával - az év végi téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is, e téren bírság kiszabás az elmúlt évekhez hasonlóan nem történt.
A szezonális ellenőrzés elsődleges célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények teljesítéséhez az ünnepek miatt megnövekedett forgalom mellett - áll a Földművelésügyi Minisztérium közleményében. A korábbi tapasztalatokhoz képest jelentősen csökkentek (a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra) a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságoknál is.
Az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer hazai és külföldi élelmiszertétel került górcső alá. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1 529 tételt, összesen 19 223 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, amelynek értéke csaknem elérte a 4,9 millió forintot. Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként a szakemberek, összesen 11,8 millió forint értékben.