Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes. A magyar gazdák és az élelmiszer előállításban részt vevő vállalkozások szorgalmának és erőfeszítésének köszönhetően biztonságos hazánk élelmiszer-ellátása. Hozzátette: a boltokban az árufeltöltés időigényessége miatt az átmeneti készlethiányt azt idézhette elő, hogy a lakosság a járvány hírére felhalmozásba kezdett. Az ideiglenesen előforduló üres polcok csupán azt mutatták, hogy az alkalmazottak fizikai erővel nem győzték feltölteni azokat.
ennek ellenére az ellátás zökkenőmentes volt - emlékeztetett a tárcavezető. A miniszter szerint a pánikvásárlás okozza, hogy egyes tartósított termékek megrendeléseinél már 15-30 százalékos növekedés látható, de előfordul 50 százalékos is. Nagy István hangsúlyozta: nincsen élelmiszerhiány, így általános árnövekedés a termelési árak növekedésének mértékén túl egyáltalán nem indokolt.
Példaként említette, hogy a csirke termelőktől történő felvásárlási ára összességében 5-8 százalékkal emelkedett, de ez végtermék oldalon a csirkecombnál 50-60, a csirkemellnél 80-100 forintnál nagyobb drágulást nem jelenthet. A termelői árak növekedése mögött elsősorban a különböző külföldről érkező takarmány-alapanyagok és vitaminok drágulása, valamint az állattartók körében a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalanság húzódik meg.
Kifejtette: az alapanyagok több mint nyolcvan százalékát itthon állítjuk elő, így biztonságos a magyar emberek élelmiszer-ellátása. A tárcavezető kiemelte, a tapasztalt túlárazással szemben szigorúan fel kell lépni,nem szabad engedni, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a kereskedők, piaci szereplők az embereken nyerészkedjenek, ez a magatartás ugyanis erkölcsileg is elitélendő. Nagy István azonnali intézkedéseket és szigorú fellépést vár el az illetékes szervektől.
Forrás: AM Sajtóiroda