A cannonau a grenache elnevezésű kékszőlő helyi neve, és ez a világ egyik leggyakoribb fajtája. Szardínián a spanyol eredetű szőlő alkalmazkodott a meredek lejtők, illetve a nagy magasság és a tenger közelsége által meghatározott éghajlathoz. A sötét színű szőlő polifenol tartalma - különösen a magasabb termőhelyeken - jelentős, és ez az a tényező, amely jó hatással lehet az egészségre -írja a blog.syngenta hu.
Manapság a cannonau foglalja el Szardínia szőlőterületeinek 30 százalékát, és többnyire olyan családok termesztik kisebb parcellákon, amelyek fő jövedelme a juhtartásból és az olajfákból származik. Mivel igen keveset adnak el borkészítésre, másutt nem is igen lehet kapni a csodaborból, bár újabban a brit importőrök is élénken érdeklődnek iránta. Ezért kisebb borászatok kezdenek foglalkozni a gondolattal, hogy minőségi cannonau-t szállítsanak külföldre.
A legidősebb szárd ma 113 éves, de az elmúlt két évtizedben 3 ezer fölé emelkedett a száznál idősebbek száma az 1,6 milliós szigeten. A magas életkor nem egyenletesen oszlik meg, hanem a keleti partvidék hegyvidéki településeire koncentrálódik. A cannonau-t ezért is hozzák összefüggésbe a magas életkorral, mivel nyilvánvalóan gyakrabban fogyasztják azok, akik termelésével foglalkoznak.