Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több, mint 2015-ben. Bő 8 százalékkal csökkent viszont a bérfőzött párlat, 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
A hungarikumok közé tartozó szeszes italok rendszeresen vesznek részt külföldi megmérettetéseken is. Legutóbb az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A versenyen 12 ország több mint ezer mintájáról mondtak véleményt a bírálók. A magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett - közölte Wolfgang Lukas, a versenyt rendező cég ügyvezető igazgatója a budapesti díjátadón.
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa az MTI-nek arról beszélt, hogy a cég évente 20-25 ezer hektoliterfok pálinkát állít elő. A termékeik jelentős része belföldön fogy el, a kivitel 7-8 százalékot tesz ki. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.