Másfél évtizeddel ezelőtt csak május közepén kerültek forgalomba, idén viszont már jóval hamarabb el tudják látni a magyar gazdálkodók a piacot friss, és minőségi hazai zöldségekkel. Ennek oka, hogy az elmúlt évek fejlesztései a minél korábbi termésérést helyezték előtérbe.
A legnagyobb változás az üvegházi paradicsomtermelésben következett be, ahol a magyar termelők is a legmodernebb technológiákkal és fajtákkal dolgoznak. Tizenöt éve szinte kizárólag a hagyományos kerek paradicsomokat termelték, ma már a modern üvegházakban a fürtös fajták adják a termelés meghatározó részét. A kisebb és ízletesebb paradicsomok termelése is folyamatosan növekszik. Mára szinte már a 130 ezer tonnát is megközelíti az éves friss étkezési paradicsomtermelés, amelyet csaknem teljes egészében magyar háztartások vásárolnak meg és fogyasztanak el.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013-2015 között emelkedett a zöldségfélék termőterülete és termésmennyisége: 2013-ban 75,6 ezer, 2014-ben caknem 80 ezer, 2015-ben 84,5 ezer hektáron termesztettek zöldségféléket. Az adatok szerint zöldségből 2013-ban 1,44 millió, 2014-ben 1,51 millió, 2015-ben több mint 1,6 millió tonna volt az összes betakarított termés.