A bagi autós piac kitalálója és működtetője Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetség elnöke, aki az Agrárszektor kérdésére elmondta, szervezetük már régóta fontolgatja egy nagyobb, állandó jelleggel működő árusítóhely létrehozását, ő maga már építészeti terveket is készítetett több mint egy évtizede. A Bagi Ipari Park kihasználatlan, 100 hektárnál is nagyobb területe is képben volt már korábban, most azonban a pandémia idején nyilvánvaló lett, hogy nem zárt területre van szükség, hanem olyan térre, ahol az áruszállítók és a vevők is legalább 5 méterre parkolhatnak egymástól - emelte ki az elnök. Hozzátette, ekkora sikerre a nyitáskor nem számítottak. Mostanra visszajáró termelőik vannak például Mezőszilasról, Pécsről, Orosházáról és Szegedről, de a helyi termelők is megtalálják a számításukat. Hetente 4-5 ezer regisztrált vevőre számíthatnak.
A magyar gyümölcs az idén pusztító fagyok miatt nagyon hiányzik a kínálatból, hiszen ha átlagos a termés, akkor legalább a harmadával biztosan magasabb lenne az itteni forgalom - emelte ki Konrád Istvánné. A piac kitalálója arra is ügyel, hogy a szűkösebb kínálat miatt se szabaduljanak el az árak.
- mondja.
A piac gazdaasszonyának megvannak a tervei a továbbfejlesztésre. A hidegebb napokra melegítő gombák telepítését tervezi a sátrak közé, de felmerült egy könnyű szerkezetes csomagoló létesítése is. Ha ez megvalósul, egyetlen árusnak sem kell hazavinnie az esetleg megmaradt zöldséget és gyümölcsöt, a piac végén ugyanis a feldolgozó átveszi majd tőle, és már másnap ott lehet a különböző friss áru a boltokban és árudákban.
Az Agrárszektor ott jártakor a piac egyik legnagyobb slágere a leandervásár volt. Méretben és színben is nagy választékot vonultattak fel a virágkertészek. Vállalkoztak a házhoz szállításra is, mert a legnagyobb példányok több kilométeres mozgatásához bizony legalább kis teherautóra volt szükség.
Péter Mihály bagi őstermelő sokféle primőr áru mögött várta a vevőit. A szokatlanul nagy méretű vöröshagymáról és újburgonyáról kérdezve a gazdát, megtudtuk, a standon ez nem biztos, hogy előny, mert mint mondta járt erre olyan vevő, aki szerint egy levesbe túl nagy a 20-25 dekás hagyma. Mások pedig a méretes krumplikban nem bíznak, mondván: ezek sokszor belül kezdenek el pusztulni. Péter Mihály az Agrárszektornak elmondta, örül az autós piac megszervezésének, mert ez egy újabb lehetőség a vevőkkel való találkozásra.
Szegedi Károly egy sátor alatt házi füstölt árukat kínált, éppen most 40 esztendeje indult a családi vállalkozása - tájékoztatta portálunkat. Most ez a tizenegyedik árusító hely, ahol hétről hétre jelen vannak. A gyermekei, azok párjai, sőt, már az unokák is a vállalkozásban dolgoznak.
- hangsúlyozta.
Sumi András és párja évszázados erdélyi receptek alapján készült erdélyi sajtokat kínált. Ők is törzstagok már a bagi autós piacon. A skálán a legérdekesebbek a sült és füstölt sajtok. Keményfával fűtenek a füstölőben, amíg a szép barna színt elérik, a sajt végül a kemencében készül el teljesen. A receptek az erdélyi nagypapától származnak, de a család sajtműhelye most Feldebrőn van. Csak tehéntejet használnak alapanyagként, amit a saját gulyától fejnek le naponta kétszer. Elégedettek az itteni forgalommal, amit az is bizonyít: visszajárnak. Szerintük a piacozás igazi időszaka az ősz, így sokat várnak a szeptemberi és az októberi forgalomtól.