A környezeti fenntarthatóság és a mezőgazdaság rendszere a világon mindenhol más, és a különböző ágazatok is másképp viszonyulnak ehhez. Az intenzív mezőgazdaság intenzívebb környezethasználatot is jelent. A Közös Agrárpolitika is komoly eszközöket vet be a természeti erőforrások megőrzése érdekében. A környezeti fenntarthatóság a mezőgazdaság számára költséget jelent, ezért a gazdálkodók részéről szükség van az innovációra, valamint a megfelelő technológiára és szaktudásra. A versenyképességi és a környezeti fenntarthatóság elemeit egymással ötvözni kell, ezért több gazdálkodóra és vállalatra van szükség itthon - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.
Szemléletváltozásra van szükség, ami együttműködéssel kell, hogy párosuljon. Az EU-ban és a világon is egyre jobban lehet tapasztalni, hogy nincs szükség a tömeggyártásból származó termékekre, az egészségtudatos táplálkozás kezd előtérbe kerülni. A megjelenő fogyasztási trendek jó irányban változtathatják az agrárgazdaságot. Az állattenyésztés területén növekszik a bio és öko termékek iránti kereslet (tojás, hús). A melléktermékek újrahasznosítására helyezik már egyre többen a hangsúlyt - közölte Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
A FAO 72 éve azért jött létre, hogy az éhezést kiküszöbölje, és élelmezési biztonságot érjen el, ennek érdekében az egyik programjában célként határozta meg, hogy 2030-ig elérje a "nulla éhezést". 1940 óta háromszorosára nőtt az élelmiszertermelés, és ma a világ elegendő élelmiszert állít már elő mindenki számára. 2050-re hatvan százalékkal több élelmiszerre, ötven százalékkal több energiára és negyven százalékkal több vízre lesz szükség, az energiaforrásaink azonban végesek.
Ha nem foglalkozunk a klímaváltozással, az agrártermelés visszaesik, és az élelmiszerárakban is változás lesz. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokat át kell alakítani, többet kell termelnünk, kevesebb természeti energia felhasználásával. Az édesvíz-készletek hetven százalékát használják fel az állattenyésztésben és a növénytermesztésekben. A FAO több, mint 50 országgal dolgozik együtt, regionális irodája pedig Budapesten található. Egyik fő feladatuk a családi gazdaságok segítése - mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, az Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője.