A magyar és a cseh agrártárca szerint is elfogadhatatlan, hogy azonos márka, vagy címke alatt eltérő minőségű élelmiszereket forgalmazzanak a gyártók a kelet-közép-európai országokban. Csehország most is vizsgálatot folytat ez ügyben. Öt országból - köztük Magyarországról - vett minták összetevőit elemzik, és kiderült például, hogy egy jeges teában a cseh szakemberek tízszer kevesebb természetes kivonatot találtak az ottani termékben, mint a németországiban - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki Brnóban tárgyalt Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszterrel.
A Magyarországon vizsgált levesporok esetében kevesebb volt a beltartalmi érték, mint a nyugati országokban árusítottakban - említette páldaként az MTI szerint a magyar agrárminiszter. Most is folyik magyar vizsgálat e területen, többek között a söröknél, az üdítőitaloknál, a fagylaltoknál és a grillszószoknál - tette hozzá.
Csehország és Magyarország is fellép a V4 keretein belül ez ügyben, és támogatják azokat a szlovák lépéseket is, amelyek e területen történtek. A két ország az uniós agrártanács ülésén mutatja majd be a most zajló vizsgálatok eredményeit, és javasolják, hogy az unió bizottsága alkosson jogszabályt a probléma megoldására.