A vizsgált sertéstelepek 39 százalékában mutatták ki Magyarországon a hepatitis E vírus (HEV) jelenlétét, míg a véghízó korcsoportban közel 9 százalék a vírusürítő egyedek aránya. Így lehetséges, hogy akár a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is tartalmazhat hepatitis E vírust - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az agrárszektor.hu-t. Igaz, hogy a felmérést még 2004 és 2010 között végezték bélsár útján történő vírusürítés alapján, friss számok egyelőre nem állnak rendelkezésre, mivel azonban a gyakorlat, és a technológia azóta nem sokat változott, érdembeli változás a vírusfertőzöttség szintjében sem valószínűsíthető.
A hivatal ebben az évben tervez tájékozódó vizsgálatokat, hogy a friss sertéshús HEV fertőzöttségéről adatokat gyűjtsön. A hatóság ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az állatokban tünetmentes, vagy ritkán emésztőszervi fertőzéseket okozó HEV a világ elmaradott környezeti higiéniájú területein okozhat csak járványt. A fertőzött állatok húsának fogyasztása ugyanakkor Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést. A vírus fenntartói általában a sertés, a vaddisznó, a vadon élő kérődzők, és például a patkány. Érdekesség, hogy a 2004 és 2010 közötti felmérés során vadon élő állatoknál vaddisznókban 9 százalékos, szarvasokban pedig 10 százalékos fertőzöttséget találtak Magyarországon.
Az emberi fertőzések a fertőzött emlősállatokkal, vagy azok bélsarával való érintkezés, illetve a fertőzött állatok nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának fogyasztása következtében alakulhatnak ki. Veszélyes lehet tehát házi sertésvágás esetén a nálunk megszokott "kolbászhús-kóstolgatás" is. A hepatitis E vírus okozta fertőzés emberekben önkorlátozó májgyulladás-szindróma, amely lehet tünetmentes, esetleg enyhe tünetekkel, hasi fájdalommal és sárgasággal járó betegség.
Megfelelő hőkezeléssel (71 Celsius-fokos hőmérséklet 5 percen át) elpusztíthatók a hepatitis E vírusok, így az általános személyi és konyhai higiéniai szabályok betartásával könnyen megelőzhető az emberi fertőződés.
Nemrég az agrárszektor.hu adott hírt arról, hogy hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak Angliában. A veszélyes élelmiszerek Németországból, Hollandiából és más nyugat-európai országokból kerültek a szigetországba, ahol a táplálkozási szokások segítik a súlyos betegségek terjedését. A brit sertések akár 90 százalékában is jelen lehet a hepatitis E vírus, bár csupán egy százalékukban az egészségre is veszélyes mértékben.