Egy-két napon belül befejeződik a Dunántúlon az Érdi bőtermő betakarítása, és a hétvégén lezárul Pest és Bács-Kiskun megyében is. Az északi és észak-keleti régióban viszont még csak a napokban kezdődött meg a betakarítás, viszont itt a fajta részaránya is kisebb, Borsod megyében 500 hektár található.
Az Érdi bőtermő termésmennyiségi kilátásai megfelelnek az előzetes várakozásnak, vagyis jó terméshozamokat produkáltak az ültetvények. Ezzel szemben a termés minősége elmaradt a várttól. Ennek oka, hogy több termesztőkörzetben, ahol az elmúlt két hétben jelentősebb csapadékmennyiség hullott - ez elsősorban az észak-keleti régió - sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa, és ez rontja a feldolgozóipari minőséget. Egyes, kevésbé jó csapadék-ellátottságú területeken is az tapasztalható, hogy lazább állagú a gyümölcshús, a gyümölcs fajsúlya 10-15 százalékkal elmarad az átlagostól. A fán belül - az elhúzódó virágzás következményeként - viszonylag egyenetlen az érés, és a színeződés, ami a szüret első egy-két napján az áru heterogenitásához vezethet.
A "kiskertekben" súlyos cseresznyelégy-fertőzöttség tapasztalható, míg a nagyobb gazdaságok árutermelő ültetvényeiben szórványszerű, kismértékű a fertőzés, de ez is csak helyenként, így az innen érkező terméssel kevés a probléma. Az észak-keleti régió egyes termesztőkörzeteiben a feldolgozóiparba érkező meggy negyede a kiskertekből származik. A "kukacos" termés azonban konzerv- és fagyasztóipari feldolgozásra alkalmatlan, így a léiparba kerül.
A Cigánymeggy és az Oblacsinszka szürete most kezdődik. A későbbi érésű főfajták (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi) szürete a középső és nyugati termőtájakon várhatóan néhány nap múlva megkezdődik, és a jövő hétvégén (július elején) nagy valószínűséggel az északi és észak-keleti régióban is. A következő egy hétben várható kánikula előrehozza és összetolja az érést, illetve a következő napokra várható zivatarok további befolyásoló hatással lehetnek a mennyiségre és a minőségre.
Az elmúlt napokban már érzékelhető kereslettel jelen vannak a lengyel vevők is, az ország minden főbb termesztőkörzetéből vásárolnak. Várható, hogy a jobb minőségű késői főfajták szüretével a lengyel kereslet fokozódni fog.
• Lengyel export (fagyasztóipari alapanyagnak): 0,85-0,95 €/kg
• A német nyers export (konzervipari alapanyag), előhűtve, Németországba kiszállítva: 1,00-1,20 €/kg
•A német nyers export (konzervipari alapanyag), előhűtve, a feladó magyarországi telephelyén kamionba rakva: 245-265 Ft/kg
• A cigánymeggy (hazai feldolgozóba beszállítva): 170-190 Ft/kg
• Az Oblacsinszka meggy ára (ültetvényben, vagyis "kerti ár"): 170 Ft/kg
• A gyengébb minőségű lémeggyek ára: 120-140 Ft/kg
A hazai feldolgozóipart (konzerv- és hűtőipar) nyomják az átlagosnál magasabb alapanyagárak és a vártnál gyengébb minőség (nagyobb feldolgozási veszteség) költségnövelő hatása. A fagyasztóipar a későbbi lengyel termés esetlegesen alacsonyabb alapanyagáraitól tart, ami rontja a hazai késztermék versenyképességét. A konzervipari alapanyagárak a jelenlegi befőtt-kötéseknél mintegy 10 százalékkal magasabb meggybefőtt-árakat tennének indokolttá, de információink szerint rontja a hazai feldolgozók versenyhelyzetét, hogy az egyik hazai konzervüzem már az alacsonyabb árakon kiajánlott árut és kötött szerződést.