A K&H legfrissebb, lakossági kutatása során arról kérdezte a felmérésben résztvevőket, hogy véleményük szerint milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie az agráriumnak, milyen étkezési trendekre lesz érdemes még jobban felkészülnie a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az elkövetkező 5 évben.
A jövőbeni korszerűsítő beruházásoknak, és fejlesztéseknek ugyanis figyelembe kell venniük a legújabb fogyasztói igényeket, trendeket - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.
Az időjárás okozta nehézségek mellett az utánpótlás és a technológiai korszerűsítés jelenthet leginkább kihívást az ágazatnak. A lakosság látja, hogy a megfelelő képzettségű humán tőke hiánya az egyik legégetőbb probléma a mezőgazdaságban, ugyanis a következő tíz év során várhatóan nagyszámú idős gazdálkodó kilépése várható az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt.
Ennek megvalósulásához azonban látniuk kell a fiataloknak, hogy az agrárágazat egy innovatív ágazat, és biztos megélhetést nyújt - tájékoztatott a főosztály vezetője.
A laktóz- és gluténmentes étkezésé a jövő
A kutatás eredménye alapján az is látható, hogy a lakosság szerint a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő. A megkérdezettek 70 százaléka arra számít, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők tábora. Ezzel összefüggésben a fogyasztók több mint fele, pontosabban 55 százalék a laktózmentes, 50 százalék pedig a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít, miközben a manapság nagyon divatos paleolit étrendről csupán a lakosság harmada vélekedik így. A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, hiszen a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti, tehát várhatóan egyre több konyhakerttel találkozhatunk majd a jövőben - részletezte az eredményeket Tresó István.