A betakarítás kezdetekor mindenhol úgy tűnt, hogy csak egy kicsivel lesz kevesebb az idei mennyiség, mostanra azonban jól látszik, hogy sokkal kevesebb a szőlő, mint amire számítottak - mondta Jérôme Despey, a bortanácsadó testület vezére. Az idei év betakarítása a legrosszabb lesz, amit 1945 óta tapasztaltak - tette hozzá.
A minisztérium adatai augusztus elején, a betakarítás előtt készültek. A szüret délkeleten két héttel hamarabb kezdődött idén, mint általában szokott. Bordeaux elsődleges bortermelő régiójában 40 százalékos termeléscsökkenésre számítanak, az északkeleti elszász szőlőültetvények, ahol elsősorban fehérborokat gyártanak, pedig szintén erősen érintettek a mennyiség visszaesésben - tájékoztatott Despey.
Az idei termeléscsökkenés főként a súlyos tavaszi fagynak tulajdonítható, amely a bortermelő régiókat különböző mértékben érintette - közölte a mezőgazdasági minisztérium. A brutális hideg kétszer is sújtotta az ültetvényeket egy héten belül áprilisban, és elpusztította azokat a törékeny hajtásokat és rügyeket, amelyek túl korán, az enyhe hőmérséklet után jelentkeztek márciusban. A fagy elleni küzdelem során a Bordeaux-i borászok olajhordókban tüzeltek, amelyeket elhelyeztek a szőlő sorai között, valamint óriás ventillátorokat is telepítettek az ültetvényekbe.
Veszteséges évre számítanak a burgundi régióban is, ahol az utóbbi években a szőlőt ismételten sújtotta a jégeső. A déli szőlőültetvények és a Rhône-völgy kivételesen száraz nyarat szenvedtek el, ami tovább csökkenti a hozamokat. Az aszálynak azonban előnye is van, ugyanis csökkenti a betegségek kialakulásának valószínűségét. Az elmúlt öt év alatt 2016-ra a jégeső miatt a burgundi régióban a szőlőnek csak a felét tudták betakarítani.
Svájcban, Ausztriában, Németországban és Magyarországon is hatalmas fagyok voltak, ami egyes területeken 30 százalékkal, sőt van, ahol 60 százalékkal is csökkentheti a betakarított szőlő mennyiségét. A bor, Franciaország egyik legnagyobb exportterméke, ezért is okoz hatalmas problémát, hogy a szélsőséges időjárás miatt a bortermelés mintegy 10 százalékát évről évre elveszítik.
Júniusban a Vinexpo borvásáron Bordeauxban a borászok megbeszélést tartottak, ahol a téma az éghajlatváltozás okozta károk enyhítésének lehetősgei voltak.