Még mindig nagyon kevés gombát eszünk

agrarszektor.hu
Tavaly csaknem 30 ezer tonna volt a hazai gombatermesztés, ami jelentős növekedést jelent az elmúlt évekhez képest, a hazai fogyasztás azonban még mindig nagyon alacsony, csupán 1-1,5 kilogramm évente. A megtermelt gomba közel 60 százaléka exportra megy, csiperkéből a legtöbb Ausztriába és Romániába kerül.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről 2016-ra közel 30 ezer tonnára bővült. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv, laskagomba jellemzően frissáruként kerül a fogyasztókhoz.

Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, csupán 1-1,5 kilogramm évente, az elmúlt egy-két évben azonban  lassú növekedést mutat ez a mennyiség.

Frissáruként még alapvetően shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható, de arányuk nem jelentős - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben az a tendencia, hogy a pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakba tevődik át a termesztés.

A gombafélék tápanyagtartalma
A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni az étrendbe. Egyedüliként a gombák tartalmaznak természetes úton D-vitamint, valamint bizonyos mértékben helyettesíthetőek velük a hús tápanyagai, továbbá olyan fontos aminosavakat vihetünk be velük a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalmuk rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják őket, illetve glutén- és laktózmentesek. Továbbá a gombák könnyen beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatásúak, élelmi rostban gazdagok, emellett nagyon alacsony a kalóriatartalmuk.

Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhely. A termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, míg korábban ekkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek. Laskagomba esetében egyébként Németországba megy a legtöbb export. A fogyasztói igényeket új fajták bevonásával, speciális csomagolással, esetleg mix csomagok bevezetésével lehet segíteni, ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik a különlegesebb fajták iránt. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?