A megvizsgált 21 élelmiszerből 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott, mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél pedig mérsékeltek voltak a különbségek - mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter. Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg a cseh mezőgazdasági minisztérium.
A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentősek.
Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérő összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása miatt összeurópai problémává vált. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter szerint a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.
A cseh agrártárca széleskörű összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minőségéről. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek első részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik. A cseh miniszter szerint az EU szabályozása nem kielégítő, ezért új szabályokat kell elfogadni, ami másfél éven belül akár meg is történhet.