Tavaly uniós szinten összesen 2930 bejelentés futott be a RASFF-hoz az Európai Bizottság nemrég közzétett összegzése szerint, és az ügyek 88 százaléka élelmiszerekhez kötődött. Az EU-ban a legtöbb problémát a gyümölcsök, a zöldségek, a mogyoró- és diófélék, a halak és a halászati termékek, az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális célú élelmiszerek okozták.
Magyar vonatkozású RASFF-ügy 141 volt, amelyek közül 17 élelmiszerekhez,14 takarmányokhoz, 10 pedig élelmiszerekkel érintkező anyagokhoz kötődött. A nálunk előállított terméknél 24 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, amely 0,8 százaléka a 2016-ban dokumentált összes RASFF bejelentésnek.
Kisebb számban kellett például gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban eljárni - derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből.
Uniós szinten a bejelentések száma nem változott lényegesen a korábbi évekhez viszonyítva. A sok tagállamot érintő tavalyi esetek között szerepelt például az E. coli szennyezett román sajt vagy a szalmonellával fertőzött lengyel tojás ügye. A bejelentések nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hús termékekben), a mikotoxinok (főleg aflatoxin), a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták a veszélyt.
A 38 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. A riasztási rendszerrel számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerül elhárítani, hogy a kifogásolt termékek a vásárlóknak gondot okozhatnának - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsávgi Hivatal (Nébih).