A téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között szezonális ellenőrzést tartanak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei. A felkeresett mintegy 2200 létesítmény esetében összesen 10 alkalommal vált szükségessé, hogy a szakemberek felfüggesszék egy-egy vállalkozás tevékenységét. Az eddigi mustra során az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig - mintegy 4,8 millió forint értékben - bírságot szabtak ki - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
Ezúttal is a higiéniai feltételek biztosításával fordult elő a legtöbb probléma, azonban csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya és a tavalyi évhez hasonlóan mindent rendben találtak az élő állatok szállításának ellenőrzése során. Jelentősen javult a forgalomból kivont tételek aránya a korábbi évhez képest, ugyanis a 8 500 termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, míg tavaly ez 3,8 százalékot ért el - tette hozzá az államtitkár.
A komplex vizsgálatot az Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendelte el, és az élelmiszerlánc minden fontos területére kiterjed. Az ilyenkor kínált árucikkek sokfélesége miatt a vizsgálat széles spektrumú, a forralt bortól, a szaloncukrokon és töltött édességeken, továbbá a haltermékeken és a virslin át, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokig terjed.