Az idei pulykatermelés mennyisége 94-95 ezer tonna körül lesz, ami elmarad az ágazat tavalyi 101 ezer tonnát meghaladó teljesítményétől, bár a januári áfacsökkentés serkentette a belső keresletet. A novemberi és a karácsonyi fogyasztással 10 százalékkal is emelkedhet az egy főre jutó éves fogyasztás, amely tavaly 4,8 kilogramm volt Magyarországon, miközben az unióban 3,8 kilogrammot tett ki.
- mondta Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.
Ugyanakkor számos nemzetközi folyamat gyengítette az exportot, 2016 végén ugyanis a madárinfluenza miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében a magyar termelők több fontos exportpiacot elvesztettek, köztük Japánt, Dél-Koreát és Dél-Afrikát. A járvány miatt bevezetett kényszerintézkedések - védő és megfigyelési zónák kialakítása, zárlati intézkedések - hatására problémák jelentkeztek a termelésszervezésben is. Negatívan hatott a magyar exportra a lengyel pulykaágazat erősödése is.
Tavaly a legtöbb pulykát a Gallicoop Zrt. értékesítette, a második a Gallfood Pulykafeldolgozó és Értékesítő Kft. volt, amelyet harmadikként a Keresztes Mizse Kft. követett. Az ágazat fejlődéséhez szükséges többek között a gazdaságos üzemméretű telepek kialakításának ösztönzése, a telepi korszerűsítésének támogatása, illetve az egészségtudatos baromfihús-fogyasztás ösztönzése - közölte a Magyar Pulykaszövetség.