Komoly nyomást gyakorolnak és egyre jobban sürgetik az amerikai fogyasztói és közegészségügyi szervezetek a McDonald's-ot az Egyesült Államokban, hogy állapítson meg konkrét határidőt arra, mikortól szünteti meg az antibiotikumokkal szennyezett állatokból származó sertés- és marhahús felhasználását. A McDonald's ugyanis jelenleg nem követeli meg az alapanyag beszállítóitól, hogy antibiotikummentes húst szállítsanak a cég éttermeibe - állítják a vállalat kritikusai.
A McDonals's az egyik legnagyobb marhahúsfelvásárló az Egyesült Államokban, ezért komoly hatása van a piacra. Az USA egyik kutatócsoportja szerint a gyorsétteremlánc kidolgozott egy hosszú távú tervet az antibiotikumokkal szennyezzett húsok folyamatos kivezetésére, de e tervet több szakértő jelenleg elég bizonytalannak tartja.
Az antibiotikumok túlzott használatával akár az is bekövetkezhet, hogy egyes baktériumok nem reagálnak majd az ellenük használt gyógyszerekre - állítják amerikai szakértők.
Az Egyesült Államok egyik kutatócsoportja nemrég petíciót is kiadott annak érdekében, hogy a McDonald's hagyjon fel éttermeiben az antibiotikumokkal kezelt állatokból származó sertés- és marhahús használatával. Eddig közel 10 ezren írták alá a dokumentumot.
Ugyanakkor a gyorsétterem-lánc tett már lépéseket annak érdekében, hogy termékei antibiotikummentesek legyenek - közölték amerikai hírforrások.
Az Egyesült Államok 25 legnagyobb étteremlánca közül 14 már kötelezettséget vállalt arra, hogy nem szereznek be antibiotikummal szennyezett csirkéket. Egy közelmúltban készült felmérés kimutatta, hogy az amerikai állattenyésztők egyre többet tesznek az antibiotikum-használat mérsékléséért, így 2016-ban 10 százalékkal csökkent a szennyezett húsok eladása az előző évhez képest.