Kis kultúra lett a krumpli - mi a megoldás?

agrarszektor.hu
10 év alatt 42%-kal esett, azaz csaknem megfeleződött a burgonya vetésterülete hazánkban. A további esést a tisztességes termelők védelmével lehet megelőzni. Számukra is csak egyetlen piaci rés maradt nyitva.

Burgonyatermelésben az atlanti országok - Franciaország, Németország, Hollandia - klimatikus előnyei vitathatatlanok, ősszel szinte lehetetlen a nyugatról érkező árudömpinggel versenybe szállni.

EZ IS ÉRDEKELHET
A foszlós héjú, júniusi burgonya azonban megfelelő piaci rést teremt a hazai termelőknek - ám nem mindenkinek. A honi piac korlátozott felvevő képességű erre a primőr árura - magyaráz Szabó István, a Burgonyaszövetség szóvivője. Sajnos ez az egyetlen időpont, amikor az importárunak rosszabbak az esélyei a magyar piacon. Az Észak-Afrikából érkező krumpli ugyanis sárgahéjú, amit a magyar háziasszony kevésbe szeret, a spanyol vöröshéjú pedig drágábban kerül be, mint amennyiért a magyar termék eladható.

A burgonya fajtaválaszték ugyan lehetővé tenné, hogy nyáron is dolgozzanak a betakarítógépek, csakhogy ilyenkor az iskolák konyhái már nem üzemelnek, így a közétkeztetés fontos piacától elesnek a hazai termelők. Sommázva: a korai burgonya termesztése tűnik az egyetlen járható útnak, de erre nem léphet rá mindenki. A hektáronként 35-50 tonna termésre képes, öntözött területekkel rendelkező gazdaságok azonban megkapaszkodhatnak a piacon. Különösen, ha a Burgonyaszövetség által javasolt 5 százalékos áfa kiszorítja a forgalmai adóval ügyeskedő piaci szereplőket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?