Az éves bárányexport jelentős része, csaknem 80 százaléka, mintegy 519 ezer bárány az olasz piacra került tavaly. A kivitel 20 százalékát tette ki a húsvétra szállított jószág. Korábban az olasz piac húsvétkor 13-20 kilogramm súlyú állatokat igényelt, mivel a családok fél vagy egész bárányt vásároltak. Ezzel szemben most inkább darabolt, grillezenivaló állatokra van kereslet, amelyek előállításához 20-27 kilogramm súlyú nehézbárányt vágnak le - mondta el az MTI-nek Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnökhelyettese.
A legnagyobb arányban értékesített 20-24 kilogrammos pecsenyebárány ára tavaly kilogrammonként 2,8 euró (mintegy 850 forint) körül volt, ez idén várhatóan 3,1 euróra (mintegy 950 forint) nő majd, hiszen a korai húsvét miatt kisebb a bárányfelhozatal. A magyar juhászat árbevétele támogatással együtt éves szinten 20 milliárd forint, amely az elmúlt években nem változott. Az anyajuhok száma tavaly decemberben 810 ezer egyed volt, ami a tavalyi mélypont után enyhe állománynövekedést vetít előre.