Csökkentenünk kéne a húsfogyasztást?
Az ember mindenevő, amit a fogazatunk és az emésztőrendszerünk felépítése, működése alátámaszt. A húsfogyasztás az emberi agy fejlődésében rendkívül fontos alappillér a mai kutatások alapján,emellett jelentős szerepet játszik a gyermeki agy megfelelő fejlődésében is. A húsok az emberi szervezet számára a leghatékonyabb fehérjeforrást jelentik, amelyek viszonylag kevés kalória mellett 9 féle aminosavat, 16 vitamint és ásványi, továbbá 10 bioaktív anyagot tartalmaznak. A magyar húspiacnak mindig volt és lesz is keletje, ha továbbra is törekszünk a hazai élelmiszer fogyasztására, korlátozhatóvá válhatna a piacra betörő, gyakran rosszabb minőségű élelmiszerek értékesítése, illetve a hazai és külföldi termékek árai között lévő differencia jelenléte.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
Csökkenthető lenne az európai állattenyésztés kibocsátása?
A F2F-stratégiát kutató amerikai elemzések szerint, a célok eléréséhez az EU mezőgazdasági termelését 12%-kal csökkentené, az állati eredetű élelmiszerek árait 17%-kal emelné, az agrárexportot 20%-kal redukálná, az importot 2%-kal növelné. Ezen kívül az ágazatot kiszolgáló iparágak is jelentős veszteséget szenvednének.
- 2030-ra 50%-kal kell csökkenteni a növényvédőszerek és a fokozottan veszélyes szerek használatát
- Legalább 50%-kal kell csökkenteni a talajok tápanyagvesztését úgy, hogy a talaj nem veszíthet a termőképességéből
- 2030-ra legalább 20%-kal kell csökkenteni a műtrágya felhasználását
- 2030-ra 50%-kal kell csökkenteni az állattenyésztésben felhasznált antimikrobiálisszerek értékesítését
Milyen hatása van ennek az állattenyésztésre, azon belül is a birka farmokra?
Mivel rendkívül nagy az igény a magyar húspiacon a bárány- és birkahúsra, több gazda is úgy gondolja érdemes folytatni, állományt bővíteni vagy akár újként belefogni. Az évente változó bárány felvásárlási árak minden évben komoly aggodalmat okoznak, de szerencsére az elmúlt 2-3 évben nem volt ok panaszra a tenyésztők szerint. Továbbra is a bárányok exportálásában van a legnagyobb lehetőség, így az F2F- stratégia jelenleg nem befolyásolja a birkatenyésztést, hiszen az élő juh exportunk tavaly az előző évi 42 millió euróról 15,2%-os bővülést követően 48,5 millió euróra, az exportált mennyiség pedig 15,4%-ről 16,6 ezer tonnára nőtt. Fő felvevő piacunk, tradicionális kereskedelmi partnerünk Olaszország, aki az élő juh- és pecsenyebárány exportunk 63%-át kötötte le. A törökök a kivitelből 17,6%-kal, a németek pedig 6%-kal részesedtek. Emellett kisebb tételek, a kivitel 3,8%-a a román, 2,8%-a francia, 2,5%-a pedig horvát piacra kerül.
Takarmányárak: elég jól kitartanak
A bárányárak tavaly nyár óta kifejezetten jók. Márciusban már elkezdődött a húsvéti bárányok kiszállítása Olaszországba, s bár nem a húsvétiak, de a szállításuk azóta is tart. Tápot csak bárányhizlalás és a tejtermelés gyakorlatában etetnek, ezeknél 10%-ot meghaladóan emelkedett az önköltség. A széna- és szalmabála árak emelkedése ( 8-ról 12-16 ezer Ft-ra) komoly teher a juhászoknak. A takarmányozás a tartási költség 40-50%-át teszi ki. A juhtartók 10%-ának nincs saját földje, 58%-a bérelt területen legeltet, és 55%-a bérelt szántón termeli a takarmányt. Az év eleji időjárás eddig kedvez a legelőknek, de messze még a nyár.
Felmerülhet bennünk a kérdés: Mégis hogyan kezdjünk bele a juhászkodásba?
Az Agrárszektornak Tóth Imre fülöpszállási állattenyésztő mesélt a kezdetekről.
Tóth Imre nem egy juhdinasztiából származik, így nem egy könnyű út vezetett idáig.
A legtöbb gazdaságban a tenyésztők két évente háromszor elletnek, Imre gazdaságában az évi egy van bevezetve. Elárulta hogy ő nagy gondossággal és figyelemmel tartja állatait, és nem szeretné kihasználni az anyákat az intenzív elletéssel. Jól tartja őket, a bárányokat ránézésre megismeri, tudja melyik a testvére, melyik az anyja. Gyakran előfordul a hármas és négyes iker is, ezeket ha van kapacitásuk felnevelik maguk, ha nincs, elajándékozzák a faluban olyan embereknek akik szívesen felnevelnének 1-2 bárányt maguknak.
Ő maga rengeteg dolgot a gyakorlatban az öregektől, juhászoktól és állatorvosoktól tanult meg. Ők mondták, hogy mivel a juhász ismeri legjobban az állatait, ő tudja azokat a legjobban meggyógyítani, vagy éppen megelletni is. Imre számára a juhtenyésztés tisztes megélhetést biztosít. Kiemelte, fiataloknak is melegen ajánlja, akár egy családi háznál 10-20 birkával is érdemes elkezdeni, különösen, ha van legelőterület.
Hogyan zajlik a takarmányozás?
Tavasztól késő őszig a juhokat a legelőnek kell eltartania. Ez egyben a legtermészetesebb és legegészségesebb táplálkozási módjuk.
Télen szénát, nedvdús takarmányokat, pelyvát, szalmaféléket, és ha szükséges abrakot adjunk. A juh minden szénafélét kedvel. Anyánként naponta ¼ kg elegendő. Nedvdús takarmányok adagjai 1-3 kg, de ehhez ¼-1/2 kg pelyva, törek keverendő. A jóllakottság érdekében szükség van takarmányszalma, elsősorban borsószalma etetésére is. Juhok etetésére etetőrácsot érdemes használni: ebből kényelmesen fogyaszthatják a takarmányukat, és a gyapjukba se hullik a takarmányból.
Hogyan neveljük a bárányokat?
A bárányok 2-3 hetes korban már szálalnak. Ekkor már rendszerint nem elegendő az anyák teje, mindenképpen szoktassuk rá őket a széna- és abrakevésre. A széna finomszálú, leveles legyen. Még lucernaszéna mellett is adjunk abrakot, amelynek fele zab, árpa, kukorica, másik fele hüvelyesmagvak, olajpogácsa legyen. 3 hónapos korig egy bárány 14-16 kg abrakot fogyaszt. Az ez időben bekövetkező választáskor a bárányok 16-18 kg-os élősúlyt is elérhetik. A fiatal bárányok gyengék, óvjuk őket a felfázástól, hidegtől, huzattól.
3 hónapos korig egy bárány 14-16 kg abrakot fogyaszt. Az ez időben bekövetkező választáskor a bárányok a 16-18 kg-os élősúlyt is elérhetik. A fiatal bárányok gyengék, óvják őket a felfázástól, hidegtől, huzattól. Téli napos időben viszont 1/2-1 órára száraz talajú udvarba, szélvédett helyre eresztik ki őket. Bármilyen betegség jelentkezik, hívják az állatorvost. Az elválasztást érdemes fokozatosan végezni velük: 6-8 hetes bárányokat először csak éjjelekre, később már a nap egyre nagyobb részére válasszuk külön az anyjuktól. Ugyanakkor az anyákat fejjük ki reggel.