A magyar szürke marha húsa különleges minőségű termék, amit 2011 óta az unió is elismer, európai oltalom alá helyezte. Az agrártárca génmegőrzésre szánt forrásokkal, termeléshez kötött támogatásokkal és átmeneti nemzeti támogatásokkal is segíti a magyar szürke szarvasmarha tenyésztését, ám ezek optimális esetben csak kiegészítő jellegűek, a tenyésztés gazdaságosságát a piaci sikerességnek kell meghatároznia - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: a 300 ezer eurós forrás célja, hogy a fajtát tenyésztő egyesület új értékesítési csatornákat találjon a különleges értékű élelmiszernek.
A szürke marha azonban lassan fejlődik, húsformái és hússzerkezete is más, mint egy intenzív fajtáé. Bár a belőle készülő áru egyedi és a speciális fogyasztói igényekhez jól igazodik, lehetne sokkal piacosabb terméket is előállítani vele. Baracskay Lajos, a fajtaegyesület elnöke az agrárszektor.hu kérdésére elmondta, hogy az előrelépéshez szükség volt a fajta keresztezésére is. "Szürke marha a kihordó anya, charolais az apa. A borjút 8 hónapra vágjuk, vagy egyéves korban elviszik a külföldi vevők. Ami nem kel el, azt még egy évig továbbhizlaljuk, végül itthon vágva, csontozva, vákuum-csomagolva kerül ki a célpiacokra a konyhakész termék."