Sokaknak nem egyértelmű, hogy az úgynevezett E-számok tényleg káros anyagokra utalnak-e az élelmiszerek címkéin - írja közleményében a laboratorium.hu. Sokan pánikhangulatot keltenek velük kapcsolatban, de az E-számokra több szempontból is szükség van. Egyrészt azért, mert így a nyelvi különbségeket kiküszöbölve, nemzetközi szinten is egyértelműen lehet jelölni, hogy az adott élelmiszer mit tartalmaz.
Ez lényegesen leegyszerűsíti a gyártók és forgalmazók dolgát is. Így ugyanis nem kell több tucat nyelven feltüntetni a listát, vagy ugyanennyi címkét tenniük a termékre, és a fogyasztók számára is egyszerűbbé válik a vásárlás. Másrészt, mivel egy adott méretű címkén csak kevés információ fér el, így minél rövidebben tudunk valamit leírni, az információ annál kisebb helyen fér el a termékek felületén.
Az E-számrendszer a nemzetközi INS (International Numbering System) rendszer része, amely Európában használatos. Az adalékok a leggyakoribb felhasználásuk szerint rendszerezve, csoportokra osztva kapnak sorszámot. Az E jelet követően minden esetben egy háromjegyű szám következik. A négy számjegyű, ezres besorolás az újfajta adalékanyagokat foglalja össze, amelyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem.
- az 1-sel kezdődő, százas (1xx) csoport a Színezékek csoportja
- a 2-sel kezdődő, kétszázas (2xx) csoport a Tartósítószerek csoportja
- a 3-sal kezdődő, háromszázas (3xx) csoport az Antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok csoportja
- a 4-sel kezdődő, négyszázas (4xx) csoport a Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek csoportja
- az 5-sel kezdődő, ötszázas (5xx) csoport a Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok csoportja
- a 6-sal kezdődő, hatszázas(6xx) csoport az Ízfokozók csoportja
- a 7-sel kezdődő, hétszázas (7xx) csoport az Antibiotikumok csoportja (takarmányoknál használatos)
- a 9-sel kezdődő, kilencszázas (9xx) csoport több kisebb csoportot foglal magában mint:
- 900-909 a viaszok
- 910-919 a szintetikus mázak
- 920-929 az egyéb vegyes adalékok
- 930-949 a gázok
- 950-969 az édesítőszerek
- 990-999 a habosító anyagok
Ugyanakkor fontos kiemelni a mennyiség kérdését is. A táplálékoknál ugyanis az adalék engedélyezett felhasználási mennyisége egy adott étel fogyasztási szokásait figyelembe véve jelentősen a káros érték alatt van. Allergia esetén viszont akár egy bizonyos anyag minimális jelenléte is komoly problémát okozhat. Annak, akinél valamelyik összetevő allergiás reakciót vált ki, érdemes az(oka)t az E-számo(oka)t megjegyeznie, hogy ellenőrizhesse a címkén vásárlás előtt.