A titánium-oxid a titán természetes oxidációjával jön létre, fényvisszaverő képességét számos termékben hasznosíta az ipar, a kozmetikumoktól kezdve a gyógyszereken át az élelmiszerekig. Franciaországban a mezőgazadsági és élelmiszeripari törvény módosításakor került asztalra az a javaslat, hogy a titánium-oxidot tartalmazó termékeket száműzzék az országból 2020-ra. A kezdeményezést egy tavaly napvilágot látott tanulmány indította el. Eszerint a titánium-nanorészecskékkel etetett patkányokban nem rosszindulatú tumorkezdemények jelentek meg. Íme 963 élelmiszer, amiben van titánium-oxid.
A tanulmány alapján a franciák benyújtottak egy javaslatot az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA) arra, hogy "feltehetően karcinogén" besorolást kapjon ez az élelmiszer-adalékanyag. Februárban az Európai Bizottsághoz is azzal a kéréssel fordultak, hogy függessze fel a titánium-oxid élelmiszeripari engedélyét. Ezután a Bizottság felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA), hogy vizsgálja meg a kérdést, aki a maga részéről négy tanulmányt rendelt meg az ügyben.