Az Országos Borversenyt immáron 39. alkalommal rendezték meg. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az OBV egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt. A nevezés a hazai és nemzetközi szakértők által alkotott zsűri részéről adott visszajelzés miatt is vonzó a termelők számára.
Az OBV folyamatosan növekvő presztízse a magyarázat arra, hogy az ez évben a Balatoni borrégióban, Siófokon június 8. és 9. között tartott szakmai bírálaton az 51 fős zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15%-os, a nevezett tételek mintegy 25%-os növekedését jelenti. A bírálat, illetve az eredményhirdetés idén is a hagyományos 6 kategóriához igazodott, de a korábbi évekhez képest ezúttal több különdíj átadására nyílt lehetőség. A tradicionális bírálati kategóriák legjobbjai - fehérborok, rozék, vörösborok, természetes édes borok, pezsgők, illetve gyöngyözőborok - mellett különdíjat kaptak a szőlő-bor ágazati stratégiában kiemelt bortípusok legjobbjai (a hazai nemesítésű fajtából készült legjobb illatos fehérbor, a Kárpát-medencei fajtából készült legjobb száraz fehérbor, illetve a legjobb Kékfrankos), valamint a legjobb biobor. A szervező HNT kiemelt szakmai partnere, a Takarék Csoport "A Takarékok Borait" termelő borászatoknak, míg a főtámogató MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a "Legjobb, ökológiai gazdálkodásból származó friss fehérbor" termelőjének adott át különdíjat.
A kategóriák győztesei:
- A legjobb fehérbor: Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017
- A legjobb rozéborok: Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017, Várszegi Pincészet / Rosé 2017
- A legjobb vörösbor: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
- A legjobb gyöngyözőbor: Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017
- A legjobb pezsgő: Légli Szőlőbirtok / Villa Boclar 2013
- A legjobb természetes édes bor: Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999
Nagydíjak:
- A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017
- A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016
- A legjobb Kékfrankos: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
Különdíjak:
- A legjobb biobor: Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja: Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017
- Smile Wine 2018 Hungary Különdíj: Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
- A WINEDATA különdíja: Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011
A Takarék Csoport különdíjai:
- A Takarékok Fehérbora: Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay "Selection" 2016
- A Takarékok Rozébora: Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017
- A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2018: Ikon Borászat / Tulipán 2012
A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő: Budányi Pincészet
A legeredményesebb borászat: Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem)