A kormányközeli lap értesülése szerint 60-65 ezer tonna szilvát takaríthatnak be idén a gazdálkodók. Az időjárás kedvezett mindenféle gyümölcsnek, ezért bőséges a kínálat ebből a csonthéjasból is. Éppen ezért előfordult, hogy a felvásárlók kilónként mindössze 30-40 forintos árat ajánlottak a szilváért a gazdáknak. A friss gyümölcsöt pedig 300 forint alatti áron kínálják a standokon. Az étkezési célra leszedett szilva mennyisége a termés alig 30 százalékára tehető az országban, a 70 százaléka a pálinkafőzdékben köt ki. Lekvár vagy befőtt formájában szinte csak a házilag eltett dunsztos üvegekben lelhető fel ez a gyümölcs.
Velünk ellentétben Franciaországban nagy kultúrája van a friss étkezési szilva fogyasztásának. A Fruitveb szakmai igazgatója, Hunyadi István úgy véli, hogy ez itthon is megteremthető lenne, de ehhez az ültetvények korszerűsítésére, intenzifikálására és fogyasztásösztönző kampányokra is szükség lenne. A szakember szerint van még tere a szilvafeldolgozás növelésének is. Ebben az esetben az ágazati szereplőknek az ipar képviselőivel kellene egyeztetniük, hogy mire van szükségük. A technológia magasabb szintre emelése persze ekkor sem megkerülhető.