Milliószámra készül a lekvár ebből a magyar gyümölcsből: úgy veszik, mint a cukrot

Milliószámra készül a lekvár ebből a magyar gyümölcsből: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Elég jónak mondható az idei szilvaszezon, a gyümölcs felvásárlási ára minden valószínűség szerint nem fog sokban eltérni a tavalyitól. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már javában zajlik a szilva betakarítása, a rázásos technikával egyetlen fáról akár 10 másodperc alatt is összegyűjthető a termés.

2020-ban a virágzásban érte a fagyás a gyümölcsösöket, a szilvát három alkalommal is, ami miatt jócskán elmaradt a termés a várakozásoktól. Az előző évvel ellentétben az időjárási viszonyok idén már kedvezőek voltak, mert bár a szárazság és a légköri aszály okozott némi fejfájást a gazdáknak, nem fagyott le a szilva, tehát minden adott volt egy eredményes betakarításhoz - derült ki az Agricolae Kft. közleményéből. Saliga Csaba, a vállalat növényvédelmi szakembere elmondta, hogy szakmai berkekben elég jó évként könyvelték el 2021-et.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Hogyan rázzák a szilvát Szatmárban?

Ahogy az ország több pontján, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rázzák a szilvát ősszel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a traktorvontatású betakarítógépek rendelkeznek egy nagy, fogókaros szerkezettel, ami elvégzi a munka dandárját. Saliga Csaba elmagyarázta, hogy a traktor vontatású rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható. Első lépésben a traktorsofőrje a fülkébe behelyezett kamerának köszönhetően pontosan áll meg az aktuális fánál, majd a ponyva kihelyezésre kerül gépileg a gyümölcsfa korona alá. Ezt követően a fogókart ráirányítják az aktuálisan betakarítandó fa törzsére, a gumipofával ráfognak, majd a rázógép rezgéseket visz át a szilvafára, a termés ezáltal lehullik. A lehullott gyümölcsöt rázógép ponyvája a futószalagra juttatja, majd ezt követően a tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A betakarított gyümölcsöket ládákba és konténerekbe helyezik - mondta el a szakember.

A cégcsoportnál a piacon kapható legújabb elérhető távirányítású traktor technikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a gépre szerelt kamerának köszönhetően. A rázóegység emellett önállóan is állítható. Az erőgépkezelő ebben az esetben nemcsak a rázókar, hanem a ponyva kezelője is

- ismertette Saliga Csaba.

Az igen korszerű rázógépnek köszönhetően a korábban használt gépekkel ellentétben jelentősen csökken a kézi munkaerő igény, azaz a korábbi gépek esetében igényelt tízzel szemben három-négy ember is elegendő. A szakember beszélt arról is, hogy a munka rendkívül sebesen halad, mert ha minden feltétel adott, akkor akár 15 másodperc alatt is betakarítható a szilva egy-egy fáról. Az Agricolae Kft. gazdaságában már az elena betakarításánál tartanak, ami a legkésőbb érő szilvafajtájuk. Hála az időjárásnak, az elmúlt hetek melege nagyon sokat lendített a folyamaton, és a hónap vége előtt be is fejeződik a szezon - közölte Saliga Csaba.

Milliószámra készül a befőtt és a lekvár

Az Agricolae Kft. két fő vezérterméke a szilvabefőtt és a szilvalekvár. Jámbor László, a cég külkereskedelmi munkatársa elmondta, a befőtt esetében közel 80%-os érettségi fokon a legcélszerűbb betakarítani a szilvát. Miután a termés beérkezik, végig megy a szártépőn, majd optikai válogató alatt, ezt követően történik a magozás és a felezés. A folyamatokat követően üvegbe töltés következik majd a felöntő lé, hőkezelés, ami során fizikai nyomásnak van kitéve, így ha túlérett állapotban lenne, akkor a szilva szétesne az üvegben.

A lekvár esetében más a helyzet, hiszen minél érettebb a szilva, annál magasabb a cukorfoka és annál ízesebb lesz a késztermék is. A tervek szerint az vállalat idén egymillió üveg szilvabefőttet és közel 550 tonna szilvalekvárt készít majd el. Előbbit 720 ml üvegekbe, utóbbit jellemzően 315 ml-es kisüvegekbe, műanyag vödrökbe és hordókba töltik. A lekvárt egyébként 3-10 kilogrammos műanyag vödrökben is árulják, ami főként a cukrászatok és pékségek körében igen kedvelt.

Jámbor László végezetül arról is beszélt, ügyelnek arra, hogy a földterületen ne maradjon szilva. Ez azért is fontos, hogy ne keletkezzen gócpont a következő években, másik oldalról pedig az elhullott gyümölcsökből készülhet pálinka is. Mivel övék a régióban az egyik legjelentősebb penyigei (Nemtudom) szilvaültetvény, ami a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinka alapja, bőven van miből kifőzni azt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?