A marhák többet böfögnek és szellentenek, mint amennyi feltétlenül szükséges - vélekedik egy svájci cég, amelyik kifejlesztett egy olyan takarmányalkotót, melynek révén csökkenthető a jószágok metánkibocsátása - és ezzel nagyot léphetünk előre a globális felmelegedés elleni harcban is. A metán a mai tudásunk szerint nagyjából 20 százalékban felelős az éghajlatváltozásért. A metán-emisszió negyede pedig a kérődzők böfögése és szellentése révén kerül a levegőbe. A felmelegedés nagyobbik hányadát a szén-dioxid számlájára írják. Ha valamennyi üvegházhatású gázt figyelembe veszünk, akkor a tehenek anyagcsere-folyamatai csak 4 százalékban felelősek a globális felmelegedésért.
Egyetlen marha évente mintegy három tonnányi szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű metánt bocsát ki - elemzi a helyzetet a Lausanne melletti székhelyű Agolin cég ügyvezetője. Kurt Schaller azt állítja, hogy megfelelő takarmányozással ez a légköri szennyezés 10 százalékkal mérsékelhető. “Az Európai Unióban 25-28 millió marha kérődzik. Takarmány-keverékünket évente nagyjából egymillió egyed fogyasztja el. Ez ma nagyjából 300 ezer tonnás megtakarítást ereményez a szén-dioxid-kibocsátásban" - számol a szakember.
Az Agolin tapasztalatai alapján nemcsak a gázok fejlesztése csökken a speciális takarmánytól, hanem még a takarmány-hasznosulás is javul, ezáltal a tejtermelés is fokozódik. Ezeket a mutatókat pedig maguk a farmerek is könnyen ellenőrizhetik - érvel Kurt Schaller. A gazdákat általában nem érdekli, hogy böfög-e a tehén, a termelési paraméterek sokkal fontosabbak. Azonban vannak olyan térségek a világban, ahol már most kötelezettséget kell vállalniuk a termelőknek a gázkibocsátás csökkentésére. Például Kaliforniában a farmereknek 40 százalékkal kell visszafogniuk a metántermelést. Ez megalapozza a hasonló termékek jövőjét.
A svájci csodatakarmány összetételéről semmit nem lehet tudni, viszont egy másik kutató az angliai Aberystwyth Egyetemen egy fokhagymából nyert szerves kénvegyület segítségével ölte el a tehén emésztőrendszerében tevékenykedő metántermelő baktériumokat. Ő az allicin etetésével egyenesen 40 százaklékos gázkibocsátás-csökkenést mért a marháknál. Sajnos a fokhagymával táplált tehén teje is fokhagymaízű lett. Úgyhogy bizonyos sajtok kedvelőit leszámítva ez a megoldás nem találna kedvező fogadtatásra a fogyasztók körében.
(Forrás: Euractive.com)