Itt az új tej, ami eláraszthatja a boltokat: nem is hinnéd, hogyan készül

Itt az új tej, ami eláraszthatja a boltokat: nem is hinnéd, hogyan készül

agrarszektor.hu
Egy kis tasmániai tejüzem nem akármit dobott a boltok polcaira a világon elsőként: egy „környezetbarát” tejet. A vállalat tengeri hínárral etette a tejelő teheneket, melyek így kevesebb környezetkárosító metángázt bocsátottak ki. Az ENSZ szerint az állattenyésztési ágazat a globális metánkibocsátás mintegy 30%-áért felelős. A szarvasmarhák takarmányozásához használt tengeri moszatok és más takarmány-adalékanyagok csökkenthetnék az üvegházhatású gázok kibocsátását, de a magasabb költségek miatt egyelőre nem terjedt el széles körben.

Február óta a családi tulajdonban lévő tasmániai Ashgrove tejtermelő cég mintegy 500 tehenet - az összes tehén egyötödét - etet olyan tengeri moszat kivonatot tartalmazó olajjal, amely csökkenti a tehén emésztése során felszabaduló metánt

- mondta Richard Bennett társtulajdonos.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette, hogy a tehenek naponta mintegy 10 000 liter tejet termelnek, amelynek egy részét „Eco-Milk” néven palackozzák, és Tasmánia-szerte árusítják, többek között Ausztrália legnagyobb szupermarketláncában, a Woolworthsban. Bennett elmondása szerint nagyjából 25%-os metáncsökkenést értek el - írja a Reuters.

Puding próbája az evés

Az Eco-Milk pedig egyfajta tesztje annak, hogy a fogyasztók hajlandóak-e többet fizetni az alacsonyabb környezeti terhelésű tejtermékekért. Egy kétliteres üveg 5,50 ausztrál dollárért (3,67 dollár) kerül forgalomba, ami huszonöt centtel több, mint a normál tej. A társtulajdonos szerint az értékesítés jól megy, de a vállalatnak még döntenie kell arról, hogy kiterjeszti-e a projektet nagyobb körökben is. Az Ashgrove által használt adalékanyagot egy tasmániai cég, a Sea Forest szállítja. A cég vezérigazgatója, Sam Elsom azt mondta, reméli, hogy az Eco-Milk népszerű lesz a vásárlók körében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha ezeket a termékeket nem támogatják, a dolgok visszatérnek a megszokott kerékvágásba, és a szén-dioxid-mentesítés üteme sokkal lassabb lesz.

Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen a tehenek gyomrában a növényi anyagokat megemésztő mikrobák által kibocsátott metán felszabadulását gátló takarmány-adalékanyagok gyártói több százmillió dollárt fektettek be, hogy állatok millióinak etetésére elegendő mennyiséget állítsanak elő. Ám nem ez a vállalat az első, mely hasonlóval próbálkozott: a francia sajtgyártó Bel Group tavaly arról adott hírt, hogy Szlovákiában mintegy 10 000 tejelő tehénnek adalékanyagot fog etetni. Más cégek, köztük a JBS, a Danone és a Fonterra már próbálkoztak adalékanyagokkal, de nem vezették be azokat széles körben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért pont hínár?

Egy 2021-es tanulmány szerint azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak, 82%-kal kevesebb metánt bocsátottak ki. A Plos One című folyóiratban publikált eredmények egy korábbi kutatásra épülnek, amely azt mutatta, hogy a hínár képes csökkenteni a tehenek metánkibocsátását rövid távon. Az Egyesült Államok emissziójának 10%-áért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és - kisebb részben - bélgáza révén felszabaduló metán miatt. Az UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?