Az ágazat versenyképességének növelése döntő jelentőségű a jövő szempontjából. Ebben a kérdésben fontos előrelépés volt az áfa-csökkentés, de kulcskérdés lehet az ágazat szempontjából a következő évek támogatáspolitikája is. Ugyanis a globális és az Európán belüli verseny is éleződik.
2004-2008 táján az USA és Izrael után Magyarországa volt a világ harmadik legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó éves átlagos pulykahús-fogyasztás mennyisége 6,5 kg-ot tett ki. "Az aranyéveknek azonban vége" - fogalmazott Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Az Európai Unión belül stagnál a pulykatermelés, ám annak megoszlása jelentősen átalakult. A hagyományosan legnagyobb termelők - Németország, Franciaország - csökkenő tendenciát mutatnak, miközben hatalmas iramban fejlődik Olaszország és Spanyolország termelése. Ám a leglátványosabb fejlődést Lengyelország produkálta: 6 év alatt vált az EU legnagyobb pulykahús-előállítójává: évente több mint 450 ezer tonnás termelésre képesek.
A globális pulykahús-előállításban évek óta változatlanok az erőviszonyok. Európa a világ pulykahús-termelésének mintegy 1/3-át adja, és ezzel a dobogó harmadik fokára fér fel. A legnagyobb termelő az USA több mint 2,7 millió pulykavágással, ezt követi Brazília. Magyarországon a piac koncentrálódik és a termelt mennyiség folyamatosan csökken: a mai 100 ezer tonnás hústermelés a 10 évvel ezelőtti mennyiséghez képest 30 ezer tonnás mínuszt jelent. "Csökkent az egy főre jutó fogyasztás is, jelenleg 4-4,5 kg pulykahúst eszünk meg egy évben" - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója. A hazai fogyasztás és az ágazat versenyképességének növeléséhez továbbra is szükség van gazdaságösztönző lépésekre (például a beruházások és fejlesztések támogatása terén), hiszen az árak emelkedésére nincs sok esély.