Ömlik befelé az import hal: Európa messze nem használja ki haltermelési potenciálját

agrarszektor.hu
Egyre nő a hal szerepe a Föld lakosságának állatifehérje-ellátásában, de a jelenlegi, mintegy 200 millió tonnányi halból a 100 millió tonnányi éves tengerihal-fogás a jövőben semmiképpen sem tartható fenn, csökkenni fog - hívják fel a figyelmet elemzésükben az OTP Agrár szakértői. Európa főként tengeri halászatból, illetve tengerparti "ketreces haltartásból" nyeri halat, de a fogyasztói igényeknek kevesebb mint ötödét képes kiszolgálni. Az édesvizi tógazdálkodásban rejlő lehetőségeket messze nem használja ki a kontinens.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az EU-ban a tengeri és édesvízi halászat évtizedről évtizedre csökkenő tendenciát mutat. A közösség nettó importőr, éves deficitje 3,5 millió tonna, ami folyamatosan nő. Ilyen alacsony önellátás mellett különösen feltűnő, hogy az EU közel sem használja ki az akvakultúrában rejlő lehetőségeit. A világ teljes termeléséből az unió mindössze 1-2 százalékos mennyiségi és 3-4 százalékos értékbeli részesedéssel bír.

Magyarországon a halgazdálkodási ágazatban 28 ezer hektár tóterület szerepel, ebből 25 ezer hektáron folyik haltenyésztés. A feldolgozott halmennyiség évente körülbelül 5 ezer tonna, amelynek mintegy a 65-70 százaléka a hazai édesvízi hal, a többi pedig import. A hazai halfeldolgozó üzemek többségének szegényes a termékskálája, jellemzően a kis hozzáadott értékű termékek dominálnak alacsony műszaki színvonallal és kapacitáskihasználással. A halfogyasztás csekély, évente fejenként 6 kilogramm, ami még mindig jelentősen elmarad a 20 kilogramm körüli európai átlag­tól. Hiányzik az ágazatból az integráció, inkább az jellemző, hogy a szereplők egymást kijátszva, a rövid távú profit érdekében hozzák meg a döntéseiket.

Az agrarszektor.hu legutóbb az alább beszúrt cikkben írt a magyar haltermelésről és -fogyasztásról. Megjegyezzük: a hal és halhús áfája idén 27 százalékról 5 százalékra csökkent, ami támogathatja a hazai tógazdasági termelést.

A kifogott halmennyiség évek óta 20 ezer tonna körül mozog, ami a fejenkénti 6 kilogrammos fogyasztás harmadát tudja fedezni.

A halfogyasztás legnagyobb hányadát az import, különösen a tengeri halak adják. Legnagyobb versenytársunk az édesvizi halelőállításban Csehország.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?