A tavaly év végén megjelent "Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban" című (VP3-4.2.1-4.2.2-18) pályázat forráskerete 50 milliárd forint, amiből 40-et az élelmiszer-feldolgozók, 10-et pedig a borászatok nyerhetnek el. A támogatott projektek várható száma az előbbi célterületen 250 db, míg az utóbbin 150 db. Az egy pályázó által elnyerhető összeg az élelmiszeriparban 500 millió forint, míg a borászatban 200 millió. A támogatás aránya a projekten belül 40, illetve 50 százalék lehet, és az elnyert összeg fele előlegként kifizethető.
A nyerési esélyeket leginkább az növeli, ha a pályázó az energiahatékonyság javítására, illetve a megújuló energiaforrás használatára helyezi a fókuszt, ezen túlmenően a terv komplexitása, a megvalósítás helyszíne és a foglalkoztatás növelése is jó pont. Eddig két értékelési határnap zárult le, de hamarosan jön a következő (március 4.). Most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy kérdőívvel segíti a pályázókat a projekt tervezési szakaszában.
Az itt elérhető kérdőív kitöltése a NAK szerint maximum 15 percet vesz igénybe, mivel csak a fontosabb pályázati szempontokat tartalmazza. A kitöltést követően megfogalmaznak egy szakvéleményt a beruházási terv támogathatóságával kapcsolatban. Az e-mailben érkező véleménynek kötelező jogi ereje nincs, arra bíróság vagy más hatóság előtt megalapozottan hivatkozni nem lehet.
Figyelem, január 4-én a pályázat dokumentációja kiegészült az ÉNGY importsegédlettel, valamint az elektronikus felület használatához és az e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyvvel.
A következő értékelési határnap: március 4. A pályázat - amennyiben a források nem fogynak el - 2021 január 4-ig nyitva áll.