Aki teheti, már metszi a szőlőt, az időjárás ugyanis pont ideális a munka elvégzéséhez - írja a www.kisalfold.hu. A Soproni borvidéken már a metszés felével végeztek, a munkákat azonban nagy mértékben befolyásolja, hogy van-e elég segítsége a gazdáknak, illetve mekkora területen kell elvégezni az idénymunkát. Akinek sok szőlője van, az kénytelen korán kezdeni a munkát, hogy a végére érjen, egyre nehezebb ugyanis megfizetni a segítőket. Az ideális az lenne, ha a metszés nem sokkal rügyfakadás előtt történne, ez azonban fizikailag lehetetlen. Kevés a munkaerő, a magyar gazdák pedig nem tudnak versenyezni azzal, hogy az osztrák szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek. Ez azt eredményezni, hogy egyre kevesebben dolgoznak a szőlőkben, emiatt pedig sokkal hosszabb ideig tart a metszési munkák elvégzése - mondta Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke.
Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes a Soproni borvidéken - tette hozzá az elnök. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Vannak olyan régiók a borvidéken ahol alig akad művelt ültetvény, ugyanakkor a hegyközség hirdetőtábláján jelenleg is találni ötven eladó szőlőt. A nagyobb, erősebb gazdák sem vásárolnak, mert nem éri meg nekik a művelés a távolságok miatt, így viszont folyamatosan csökken a borvidék nagysága. A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának.
Címlap kép: MTI Fotó: Varga György