Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár a konferencián tartott nyitó beszédében elmondta, az ázsiai sertéspestis miatt a baromfipiaci kilátások is jók, hiszen ez a két fehérjeforrás egymás helyettesítő terméke, így az egyik iránt megnövekedett kereslet a másikat is felhúzza. Ráaádul a baromfi hosszú távon is stabil piaccal rendelkezik a világban. Ugyanis
Mint mondta, Kína és Thaiföld kész lesz fogadni a magyar baromfitermékeket, és Japánnal is jól haladnak a tárgyalások. A magyar baromfiszektor nagyon erős, a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 14 százalékát adta tavaly, és 150 milliárd forintos külkereskedelmi többletet ért el. A gazdálkodók most valósítják meg azokat a telepkorszerűsítéseket, melyekre 31 milliárd forintos pályázati keretösszeget kötöttek le. Mint ismeretes, a sertés- és a baromfiszektor is részesül notifikált állatjóléti támogatásokkal, de csak az előbbiről sikerült a kifutása előtt Brüsszellel megegyezni, a baromfisok rosszabbul jártak.
Baromfi-állatjóléti célokra tavaly 14,7 milliárd forintot fordított a kormányzat. Idén egy negyedéves késéssel tudtuk meghirdetni a jogcímet, és 12,2 milliárd áll a szektor rendelkezésére. Több mint 2300 kérelem érkezett be a megadott határidőig.
Éder Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszergazdaságért felelős alelnöke azzal foglalkozott felvezető előadásában, hogy valójában nem a hatóságok azok, akik előírások formájában korlátozzák a termelést, hanem mi magunk, a fogyasztók. Az állatjólét, a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság egyaránt felőlük érkező követelmény. Legyen a termelés hatékony, mégis tradicionális, természet közeli, de mégis olcsó. Ezek az elvárások gyakran egymással ellentétesek- mutatott rá Éder. A fogyasztó azért nem érzi ezt, mert elidegenedett a termeléstől. A magyar gazdák számára pedig külön teher, hogy az itteni társadalmi érzékenység nem azonos fokú a brüsszelivel. A megoldás Éder szerint a szorosabb kommunikálás a fogyasztóval és a transzparensebb működés. Így talán elérhető, hogy a vásárlók empatikusabban forduljanak a termelők felé, és ne fogalmazzanak meg irreális elvárásokat.