A Bizottság előrejelzése szerint az EU tagállamai - beleértve az Egyesült Királyságot is - idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra, ami 283 ezer tonnás, illetve 6,2 széázalékos növekedést jelent a 2018-as évhez mérten. Jövőre csökken a kivitel lendülete, de újabb rekordot érhet el, átlépve a bűvös 5 millió tonnás álomhatárt. Az adatok az az élőállat-szállításokat nem is tartalmazzák, noha ezek terén is 10 ezer tonnás, illetve 3,2 százalékos bővülést remélnek az elemzők, így elérve a 321 ezer tonnás szintet. Tömegarányosan a marhák teszik ki a kivitt állatmennyiség háromnegyedét.
A brüsszeli elemzők azzal számolnak, hogy 2020-ig nem változik az itteni állampolgárok mintegy 70 kilogrammos fejenkénti éves húsfogyasztása. A húsféleségeken belül a hangsúly azonban a marháról és sertésről a baromfi felé tolódik el.
Sertés: 9 százalékos expanzió
A juhhús exportmennyisége változatlan marad, de a másik három faj húsából több kerülhet a nemzetközi piacra a Bizottság szerint. Különösen a sertéshús iránt növekszik meg a kereslet, ebből 9 százalékos ugrás várható 2019-ben,így eléri majd a 2,92 millió tonnát. Ez 2020-ban 5 százalékkal tovább emelkedhet egészen a 3,07 millió tonnás új rekordig. Ennek kézenfekvő oka a kínai kereslet növekedése az ottani afrikai sertéspestis miatt. Nemzetközi elemzők nem zárják ki, hogy az ázsiai ország sertéshús-előállítása akár 35 százalékos kiesést szenved el a járvány következtében. Európában viszont a növekvő termelés csökkenő kereslettel párosul, így jelentős készleteink vannak az exportra.
Így bár az európai sertéshús-alőállítás stagnál 2019-ben (24,14 millió tonna), és 2020-ban is csak kissé emeli meg a kedvező piaci környezet (+0,5%), mégis lesz elég exportárualap az öreg kontinensen. Európa önellátottsági rátája ebből a húsféleségből 2020-ban 114 százalékra emelkedhet az elemzők szerint, ezt semelyik más húsból nem érjük el.
Több és olcsóbb baromfit ennénk
Baromfihúsból visziont emelkedni fog az uniós polgárok egy főre eső fogyasztása, és 2020-ra elérheti a 25,5 kilogrammot. A termelés még ezt is meghaladhatja, két év alatt 3,2 százalékos bővülést várnak az elemzők. 2020-ban már 15,75 millió tonna lehet az előállított húsmennyiség ebben a szektorban. Különösen Kelet-Európában lesz látványos a termelésnövekedés. Ezzel együtt az olcsó brazil és ukrán csirke ismét nagyobb mennyiségben jelenik majd meg az európai piacon. Kína is a WTO-hoz fordult, hogy könnyebb hozzáférést harcolhasson ki magának Európához.
Idén az EU értékesítési lehetőségei is javulnak (lévén a drága sertéshús helyettesítő termékéről van szó): legalább 2,1 százalékkal nőhet a kiszállított baromfihús mennyisége, jövőre pedig újabb minimum 1,6 százalékkal, így elérve az óvatosan becsült 1,65 millió tonnás mennyiséget. Az export elsősorban Ghánába, a Fülöp-szigetekre, Vietnámba és Dél-Afrikába ugrik meg.
Marhahús: csak az export bővül
2020-ig csökkenő marhahús-előállítással kalkulál az Európai Bizottság, így az 8,11 millió tonnára mérséklődik. Rövid távon erősen érezteti hatását a 2018 évi aszály, ami olyan mértékű takarmánykiesést eredményezett, hogy azt évekig megérzi az ágazat, lévén egy lassan növő állatfajról van szó. A vágóhídra küldött tehenek pótlása fokozatosan történik meg, a magas árak miatt pedig 2020-ig a fogyasztás is csökkenő pályán lesz a Bizottság szerint, végül 10,8 kilogrammot érhet el. Nemzetközi szinten azonban továbbra is jók maradnak a szektor kilátásai. Marhából és marhahúsból 2019-ben 2,3 százalékkal több hagyhatja el Európát (495 ezer tonna), 2020-ban pedig további 0,8 százalékos emelkedés várható, végül 500 ezer tonna lehet az exportmennyiség.
Európa befelé is számottevő marhahús-mennyiséget szállít, az elemzők 2020-ig 3,1 százalékos importbővülést prognosztizálnak. A behozott 331 ezer tonna marhahús java Brazíliából és Argentínából, valamint az USA-ból érkezik.