Olaszország és Németország az almát lének dolgozza fel (frissen préselt és sűrítmény) és pürének, ami főleg Olaszországra jellemző - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Említésre méltó készlete még Franciaországnak van több, mint 305 ezer tonna, valamint Spanyolországnak közel 112 ezer tonna, a WAPA (Világ Alma és Körte Szövetség) legutóbbi adatai szerint. Európára nézve a teljes készlet 2,3 millió tonna, azaz akkora mennyiség, mint a lengyel teljes szüret volt egy rossz évében, mielőtt még az új ültetvényeik nem teremtek.
A lengyel készletfelhasználás átlagosan 295 ezer tonna havonta, ami alapján valószínű, hogy az új szezont 100 ezer tonnányi készlettel indítják. Ezt a mennyiséget meg kellene semmisíteni vagy az állati takarmányként hasznosítani. Lengyelország az előző szezont 46 ezer tonna készlettel zárta, az azt megelőzőt 57 ezer tonnával. A lé készítés leállt és a boltokban lévő almák sem a legjobb minőségűek.
Ha Lengyelország tartani tudná a havi 275 ezer tonnás fogyást, akkor minden rendben lenne, de az IEG Vu szakértői gyanítják, hogy ez nehéz lesz, főleg mert a feldolgozás már leállt. Emellett problémát okozhat az is, hogy a friss olasz alma (Olaszország készlete még Lengyelországénál is nagyobb) minősége sokkal jobb, ezáltal eladhatóbb a frisspiacon.