Úgy tűnik, hogy a cukorárak globális szinten 2020-ig nem nagyon fognak emelkedni, ez pedig azt eredményezheti, hogy sok gazdálkodó inkább abbahagyja majd a cukorrépa-termesztést. Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy habár némely európai uniós országban csökkent a cukorrépa vetésterülete, Magyarországon ez nem jellemző, és összességében úgy tűnik, hogy az időjárás eddig kedvez a növény fejlődésének.
Az árakkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy jelenleg a Spot (azonnali) piacon áremelkedés tapasztalható, ami ugyan bíztató, de sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a cukorrépatermés idén ősszel. A kvótarendszer megszűnése után hirtelen felborult a piac, és egyik évről a másikra mintegy 30 százalékos túltermelés lett az Európai Unió cukorpiacán. A legősibb közgazdasági szabálynak megfelelően pedig ha valamiből sok van, akkor az ára elkezd csökkenni, ez történt ebben az esetben is. A kérdés tehát az, hogy a túlkínálat mikor szűnik majd meg, és mikor áll be az egyensúly. Ez elsősorban akkor történhet meg, ha kevesebb répát termelnek a gazdák, ami azt eredményezi, hogy a cukorgyárak is kevesebb alapanyagból tudnak dolgozni, vagy ha a kedvezőtlen időjárás miatt kiesik a termés egy része - tette hozzá.
Egyelőre még korai hiányról, vagy akár többletről beszélni a cukorpiacon, nyár végén, illetve ősz elején azonban - amikor a piac beárazza a várható hozamokat - minden kiderül majd - hangsúlyozta Reng Zoltán. A nemzetközi árak ugyanakkor az uniós árakra is hatással vannak, ebben a viszonylatban pedig Brazíliát, Indiát és Thaiföldet érdemes figyelni. Az izocukor egy helyettesítő terméke a répacukornak, bizonyos esetekben könnyebb a felhasználása, ezért egyes termékeknél előszeretettel választják ezt az alapanyagot a termelők. Hosszútávon mi az izocukor térnyerésére számítunk, de hogy ez mikor indul el, és mekkora bővülésre lehet majd számítani, az csak a jövőben dől el - emelte ki.
Az elmúlt két évben az EU többlettermelése Magyarországra is begyűrűzött, és tartósan alacsony árak alakultak ki nálunk is, ami az élelmiszergyártóknak kedvezett, noha a fogyasztó ebből csak minimálisan tapasztalt bármit is - mondta a vezérigazgató. A kereslet jelenleg stabilnak mondható, ami itthoni termeléssel és importtal könnyedén fedezhető volt eddig, és valószínűleg a jövőben is az lesz majd.