A Nébih eredményes munkájának köszönhetően a biztonságos élelmiszer mára alapelvárás lett. A védjegyekkel túlzsúfolt piacon azonban a magyar vásárlóknak szükségük van segítségre, ezért van igény egy olyan védjegy létrehozására, amely valódi garanciát biztosít a minőségre. Egy egyértelmű jelképre, ami a kiemelkedő minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálatban szereplő más termékektől - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a védjegybemutató sajtótájékoztatón.
Az agrártárca államtitkára a sajtótájékoztatón ismertette a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszert, mely a termelőket, az előállítókat, a feldolgozókat, a forgalmazókat és a vásárlókat egyaránt érinti. A védjegyrendszernek két fokozata lesz. Az első az "alapszint", melyre bármely előállító pályázhat, aki a vonatkozó uniós rendelet alapján e körbe tartozik és rendelkezik FELIR azonosítóval. Tehát mezőgazdasági termelők, kistermelők, élelmiszer-előállítást, -feldolgozást végző kis-, közepes és nagyvállalkozások, valamint sajátmárkás termékeket forgalmazó élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások.
A második, "arany fokozat" esetében további független, a termék élelmiszer-biztonságára, minőségére, kedveltségére vonatkozó vizsgálatok alapján nyílik lehetőség a legkiválóbb termékek külön jelölésére. A szakemberek egy termékmustra során fogják összehasonlítani a vásárlói közönség számára elérhető készítményeket. Erre a fokozatra a legjobban szereplő termékekkel lehet majd pályázni és használatára 3 évig lesznek jogosultak az előállítók.
Forrás: AM Sajtóiroda