Nagy István agrárminiszter a 2019. évi Országos Borverseny ünnepélyes díjkiosztóján elmondta, hogy a Magyarországon megtermelt borok döntő többségét az országhatáron belül fogyasztják el: felnőtt magyar borkedvelők fele havonta, egyötödük pedig hetente legalább egyszer fogyaszt bort - írja közleményében az Agrárminisztérium. Magyarország bortermelése tavaly az ötéves átlagot tekintve 21 százalékkal emelkedett. A tárca kiemelt figyelmet fordít a borszőlő ültetvények telepítésére, amelyhez tavaly február óta elérhető a támogatási pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel - emelte ki.
A vidékfejlesztési program keretében már több mint 500 borászat részesült közel 35 milliárd forintos támogatásban, amit elsősorban borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére fordíthatnak a termelők - hangsúlyozta a miniszter. Az Agrárminisztérium januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszerfeldolgozást támogató programján belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Már közel 400 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az első körös döntések a nyár végén, ősz elején várhatók.
Az Országos Borverseny legeredményes borászata az idén egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. A díjakat Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a borverseny elnöke, valamint Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek két lengyel borvásáron mutatkozhatnak be. A 2020-as Országos Borverseny bírálatának házigazdája a Mátrai borvidék lesz.
További eredmények (Forrás: infostart.hu):
- A legjobb fehérbor: Maróti Pince / Olaszrizling 2016. A legjobb rozébor: Bock Pince / Rosé Cuvée 2018.
- A legjobb vörösbor: Bodri Pincészet / Szekszárdi "Faluhely" QV 2016.
- A legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018.
- A legjobb pezsgők: Sauska Pincészet Tokaj / Brut, Törley Pezsgőpincészet / François President Brut 2015.
- A legjobb természetes édes bor: Juliet Victor Winery / Tokaji édes Szamorodni 2017.
Nagydíjak
- A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / '1014' Irsai Olivér 2018.
- A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017.
- A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012.
- A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016.
- A csúcszsűri különdíjai
- Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018.
- A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968.
Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás