A szezonális ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik - írja közleményében az Agrárminisztérium. Kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra ("street food") és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra ("food truck"). Mindezek mellett továbbra is fokozott figyelmet kap az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést biztosító vállalkozások felügyelete.
A szakemberek az idei évben is kiemelt figyelemmel kísérik a jégkrém előállítás és forgalmazás területét, megújult ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve. A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhet. Az egyik legfontosabb azonban a vásárlók tisztességes tájékoztatásának biztosítása a termékek elnevezésén keresztül is. Ennek következtében amennyiben a jégkrém ízesítése vanília aromával történik, a jövőben már csak vanília ízűnek lehet hívni, csokoládés jégkrémnek pedig csak a csokoládét is tartalmazó termék nevezhető. A korábbi irányelvnek megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, amennyiben minőség megőrzési idejük engedi. A hosszú átmeneti időt a termékek szezonális jellege, valamint a csomagolóanyagok felhasználásának hosszú kifutási ideje indokolta.