Lecsapott a Nébih a magyar strandbüfékre: nem is hinnéd, miket találtak

Lecsapott a Nébih a magyar strandbüfékre: nem is hinnéd, miket találtak

agrarszektor.hu
A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5%-ánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2%-ában problémát jelentett a készételek tárolása is. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldségelőkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak. Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél (9,8%) hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszervállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7%-ánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7%) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak az egységekben - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kedvező tapasztalat volt, hogy az allergénekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás megfelelőnek bizonyult. Az előírt HACCP dokumentációkat is vezetik az egységek, bár volt olyan vendéglátóhely, ahol nem a valóságnak megfelelő adatokat regisztráltak.

A Csongrád-Csanád vármegyei felügyelők 2 vendéglátóipari egység tevékenységének korlátozását rendelték el. Az érintett egységekben többek között az edényzethez mérten a mosogatómedencék mérete nem volt megfelelő, a hűtőterekben a szakosított tárolás szabályait nem tartották be, az előkészítőket sem alakították ki, valamint egyes élelmiszereket a földön tároltak. Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést, míg egy Heves vármegyei pizzériában nyomonkövetési hiányosság miatt 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen 93 kg mennyiségben az ellenőrök.

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig zajlik hazánkban. A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik. A grillsajtokra, a növényvédőszerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányokra is kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?