Németországban folytatódik a trend: csökken a sertésállomány. A legutóbbi, májusi összesítés alapján már 4,6 százalékkal volt kevesebb anyakoca az országban, mint egy évvel ezelőtt. Nemcsak kevesebb a jószág, de a nagy melegben lassabban is nőnek, leadáskor pedig kevesebbet is nyomnak az állatok. Ennek ellenére a kereskedők mérsékelt értékesítési lehetőségekről beszélnek, nem érezni a piacon, hogy csökkent volna a sertéshús mennyisége. A vágóhidak ezért ismét lejjebb vitték az átvett sertésekért kínált árat, ami a 31. héten már 6 százalékkal lesz alacsonyabb, mint a 25. héten mért csúcs volt.Úgy tűnik, visszatérünk a normál piaci "menetrendhez".
Csak Bajorországban látszik stabilnak a piaci helyzet, ahol a legtöbb "Wurst", azaz grillkolbász fogy a nyári szezonban. A kerti partik időszaka azonban még csak most kezdődött el, a németeknél a nyaralás csúcsidőszaka az augusztus lesz. Az üzletekben már intenzíven reklámozzák a grillezéshez szükséges termékeket, amitől a belső fogyasztás fellendülését várják. Az export ugyanis nem a várt ütemben bővül, Kína ugyanis nagyon sokáig kitartott meglévő készleteivel és gyorsan emeli baromfihús-előállítását. Az ottani fogyasztást erősen visszafogta az árak emelkedése is.
Mindez a magyarországi sertésátvételi árakra is hatással lesz. A 28. héten (július közepén) 586 forintot fizettek az "E" minőségű sertés kilójáért hasított melegsúlyban, ami ugyan 25 százalékkal volt magasabb a tavaly ilyenkorinál, de a 27. hetihez képest már fél százalékot sem emelkedett. Lehetséges, hogy az augusztusi grillszezon - párosulva a kínálat csökkenésével - rátesz még pár forintot az átvételi árra, de korántsem biztos, hogy így lesz. Valahol a csúcs közelében jár már az ár.