Magyarországon a rendszerváltást követően fokozatosan elhalt a komlótermesztés, főként az olcsó, és jó minőségű import komlók miatt, részben pedig azért, mert az itthon termesztett fajták felett eljárt az idő - írja a beerporn.hu. Magyarországon jelenleg két olyan komlóföld van, amelyekről kereskedelmi forgalomban lévő sörökbe kerül komló. Az egyik Jászapátiban található, ahol 500 négyzetméteres területen termesztenek különböző fajtákat, a szüret pedig szeptember közepén várható. Habár az idén nagyon meleg volt a komló számára, a növények ennek ellenére szépen fejlődnek az ültetvényen, vannak olyan fajták, amelyek jobban bírják a hőséget, ettől függetlenül öntözésre mindenképpen szükség van.
A váli ültetvényen 70 tő komló található. Idén tavasszal Válra öntözőrendszert telepítettek, amely meghozta a kívánt eredményt, hiszen minden eddiginél több komlótobozt található a töveken. Ha szeptember közepéig elemi csapás nem éri az ültetvényt, akkor 2019 a rekordtermés éve lehet. Válon nem cél az ültetvény bővítése, sem a fajtaválaszték szélesítése, de nyitottak a különleges magyar fajták előtt.
Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának területén egy hektáron ültettek el mintegy 2500 fő komlót tavaly ősszel, a Heineken Hungária és a Yeast Side Sörfőzde segítségével. Az ültetvény szépen fejlődik, annak érdekében azonban, hogy igazán meg tudjanak erősödni a tövek, a "szűztermés" szüretelésére idén még nem kerül sor.