Egész pontosan 69,3 százalékkal kell többet fizetni most a kínai vásárlóknak a sertésért, mint egy évvel ezelőtt, amikor a pusztító kór megjelent az ország észak-keleti területén. A sertéspestis azóta dél-nyugati irányban haladva átszelte az egész országot és átlépte a határokat is.
A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a sertéshús ármelkedése 11,2 százalékkal emelte meg az élelmiszerárakat az augusztusi szinthez képest, a fogyasztóiár-index pedig éves összehasonlításban 3 százalékkal nőtt - ez az utóbbi hat év legmagasabb értéke a Reuters szerint. Eközben a húsiparban csökkent az érvényesíthető ár.
Kína a világ legnagyobb sertéstartója és -fogyasztója, de az elmúlt évben sokan le kellett hogy mondjanak erről a húsféleségről a drágulás miatt. Csakhogy időközben minden helyettesítő termék ára megnőtt, a csirkét, a marhát, a halat, de még a gombát is drágábban mérik most, mint egy évvel ezelőtt. Az elemzők az áremelkedés ütemét illetően gyorsulásra számítanak, mivel év végéig tovább csökken az ország sertésállománya.