Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy napjainkban az élelmiszerpazarlás egyre nagyobb méreteket ölt, és ez a világnap kiváló lehetőség arra, hogy az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára irányítsuk - írja közleményében az Agrárminisztérium. Fontos, hogy minden érintett ember gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében, hogy kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen, és környezetkímélőbb, fenntarthatóbb módon táplálkozzunk. Belánszky-Demkó Zsolt hangsúlyozta, hogy a helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban is, hogy a gazdálkodóink számára elősegítsük a biztos megélhetést és javítsuk a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó erejét.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) "Maradék nélkül" programja kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért folytatott harcban. A munkában együttműködnek az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői, a kutató intézetek, valamint az egyetemek. A projekt informálja a vásárlókat a különböző cselekvési lehetőségekről, legyen szó az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról, vagy annak megfelelő tárolásáról és kezeléséről. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy a Világnap alkalmából az Egyesület hagyományosan adománykonvojt indít az összegyűjtött élelmiszerekből, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkenéséhez is.